Inred kontoret rätt för digital framgång

Långa timmar framför datorn innebär att både kroppen och knoppen får ta en hel del stryk. Det spelar ingen roll hur givande och roligt arbetet är om axlar och nacke värker och ögonen svider, och få saker är så frustrerande som att inte hitta det du behöver. Med en intelligent inredning som främjar både hälsan och effektiviteten kan ett företag nå nya höjder.

För dig som arbetar med digital marknadsföring är det särskilt viktigt att du dels har en fysiskt fördelaktig arbetsmiljö, dels att du själv är noga med att ta pauser och hålla ordning. Just dator- och bildskärmsarbete höjer risken för vissa hälsoproblem som enligt Arbetsmiljöverket orsakar och leder till:

  • Stress
  • Bristande välbefinnande
  • Sänkta arbetsprestationer

Det här kan motverkas med bättre organisation och att fysiska förändringar sker i form av bland annat ökad ergonomi och kroppsövningar. Genom att köpa kontorsmaterial och -möbler från www.kontorsgiganten.se kan du utrusta arbetsplatsen på bästa möjliga sätt, oavsett om du sitter på en extern arbetsplats eller jobbar hemifrån.

Ergonomin framförallt

Till de vanligaste fysiska problemen som uppstår vid datorn hör så kallade belastningsskador. De orsakas oftast av att du sitter fel. Med bra, ergonomiska möbler som höj- och sänkbara bord och stolar, armstöd och reglerbara laptopställningar får du en bättre hållning och avlastar lederna. Ett bra tips är att arbeta i motsatser: om du sitter vinklad till höger när du arbetar på datorn kan du byta till vänster och om du sitter mycket bör du omväxlande stå. Principen är att du på så sätt ger dina leder och muskler möjligheten att balanseras bättre och du minskar riskerna för stelhet och att nerver ska komma i kläm.

Du kan också hjälpa din kropp och dina ögon genom att ta regelbundna pauser där du stretchar lite, ställer dig upp och går runt i några minuter eller mediterar en stund. Ytterligare en viktig faktor är belysningen och du bör skaffa lämpliga lampor som är snälla mot ögonen och gör arbetsplatsen trivsam. Skaffa enkla gummiband för några styrkeövningar då och då och låt ett par massage- och handträningsbollar ligga framme för de stunder då du talar i telefon eller läser. Vill du satsa lite extra kan du skaffa ett rast-kit som består av en väska med flera träningsredskap och som kommer med appar där det finns instruktioner och övningar.

Organisera bättre

Med ett kvalitativt och varierat kontorsmaterial gör du arbetet effektivare och lättare att utföra. Forskning har visat att oreda kan leda till stress och frustration och inom psykologin talas det ofta om att frigöra det mentala utrymmet genom att ha rena ytor och bra ordning. Organisera brev, räkningar, kontrakt för att inte förlora tid och energi på att ständigt leta, och skaffa pärmar, mappar, arkiveringslådor och blankettboxar för omedelbar tillgång.

Trots att mycket kan göras på datorn är det också bra att kunna skriva och skissa fysiskt med papper och penna. Ha olika anteckningsblock till hands och skaffa ett antal skrivdon som till exempel blyerts-, bläck- och överstrykningspennor. Med etiketter och klisterlappar gör du det lätt att hitta det du söker och en bra dagboksjournal eller veckokalender gör det enkelt att hålla reda på möten och uppgifter.