Så bidrar jobbkaffet till en bättre arbetsmiljö

Mycket talar för att gratis kaffe till anställda under arbetsdagen har flera fördelar, både för arbetsmiljöns och produktivitetens skull. Att som arbetsgivare hyra en ordentlig kaffemaskin istället för att förlita sig på en sliten kaffebryggare är en god investering för att täcka arbetsplatsens behov, säkra hög kvalitet samt undvika tidsödande kaffekrångel.

På en arbetsplats är det ofta små saker som ger den största utdelningen. Jobbkaffet kan tyckas trivialt, men är mycket viktigt. Att erbjudas gratis kaffe på jobbet är inte bara bra för anställda som behöver sin koffeinkick för att fungera. Det höjer produktiviteten på arbetsplatsen och är ett tillfälle för anställda att socialisera vilket bidrar till bättre arbetsmiljö. Som arbetsgivare är det alltså smart att tillhandahålla kaffe på jobbet. En dåligt fungerande bryggare eller brist på rutiner kan däremot skapa problem, så en smidig lösning är fundamental.

Fördelarna med kaffe på arbetsplatsen

Många studier visar på att kaffedrickande har fysiska och psykiska fördelar. Exempelvis ökar prestationsförmågan och den mentala skärpan, och många anser att arbetet går lättare med kaffe på jobbet.

Att ta en kopp kaffe med kollegerna har också positiv inverkan på arbetsmiljön då det stärker relationer. Fika på jobbet ”höjer moralen”, och gratis kaffe åt anställda är ”en billig peng” om det ”höjer en arbetsstämning på jobbet” enligt personal i Kalmar län i en artikel av Sveriges Radio. En schemalagd fikarast ger anställda chans att ladda om hjärnan och bli mer produktiva när de återgår till arbetet, och med en koffeinkick blir effekten ännu större.

Välj rätt kaffemaskin

Med tanke på de fördelar som gratis kaffe på jobbet ger, och att ”få saker gör anställda så kamplystna som när det snålas med kaffet”, som en Handelsombudsman uttrycker det till Handelsnytt, är det inte undra på att många arbetsgivare erbjuder kaffe på arbetsplatsen. Blaskigt kaffe från en trött kaffebryggare kan dock skapa fler problem än det löser. Dåligt kaffe gör ingen glad, och duster om vem som ska brygga, fixa och rengöra bryggaren kan så split mellan kollegerna.

En bra lösning är att istället hyra en kaffemaskin. Då tecknar du avtal för en kaffemaskin som passar företagets behov, och får högkvalitativt kaffe som kan varieras efter smak. En kaffemaskin rengörs enkelt och underhålls av leverantören. Därmed kan du och dina anställda fokusera på det som är viktigt – som arbetet och en god kopp jobbkaffe.